Een veiliger huis dankzij de schoorsteenveger

SCHOORSTEENVEGER

Het beroep van de schoorsteenveger is eeuwenoud maar nog steeds heel actueel. Dit komt omdat elke schoorsteen als gevolg van het stoken vroeg of laat gaat vervuilen. Je kunt hierbij denken aan de vorming van roet en teer. Het vervelende van roet en teer is echter dat het niet alleen in de schoorsteen maar ook in de woning terecht komt. Dit brengt veel extra schoonmaakwerk met zich mee en is ook nog eens heel onhygiënisch. Met een regelmatige onderhoudsbeurt van de schoorsteenveger houd je daarom niet alleen de schoorsteen maar ook de woning zelf schoon en fris.

Schoorsteenonderhoud en het leefklimaat in de woning

Een regelmatige veegbeurt is niet alleen goed voor de woning. Het is ook beter voor je gezondheid. Bij een zwaar vervuilde schoorsteen adem je de roetdeeltjes immers ook in. Het spreekt voor zich dat dit erg ongezond is. Tijdens zo’n veegbeurt kunnen trouwens ook andere obstakels uit de schoorsteen worden verwijderd. Denk maar eens aan takken, bladeren en zelfs vogelnesten. Deze obstakels kunnen verstoppingen veroorzaken waardoor de rook niet goed afgevoerd kan worden. Het gevolg is dat de rook terugstroomt in het huis en door de bewoners wordt ingeademd. Ook kunnen de vuildeeltjes en de rook tot gasvorming leiden. Dit inademen van deze gassen kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Welke regels gelden er voor schoorsteenonderhoud?

Natuurlijk wil je je de woning veilig en gezond houden. Maar wist je dat schoorsteenonderhoud in veel gevallen zelfs verplicht is? Bijvoorbeeld wanneer je een stooktoestel type B hebt. Afhankelijk van het brandstofverbruik gelden er bepaalde regels met betrekking tot het schoorsteenonderhoud. Verbruik je stookolie of vaste brandstoffen? Dan moet je de schoorsteen minstens één keer per jaar laten vegen. Verbruik je gas? Dan is een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt verplicht.

Een schoorsteenveger in de buurt

Het vegen van de schoorsteen is vakwerk. Ga daarom niet zelf aan de slag maar schakel een professionele schoorsteenveger in. Kies bijvoorbeeld voor Schouwonderhoud Willems, een schoorsteenveger in Turnhout. Dan ben je verzekerd van een goed gereinigde schoorsteen. Als bewijs hiervan ontvang je een reinigingsattest voor de verzekering.