Ons lijf is gemaakt om te bewegen

jacuzzi

Niemand wordt er lichamelijk beter van, om op de bank te hangen of te lang in bed te liggen. Daar zijn we niet op gebouwd. Ons lijf is gemaakt om te bewegen. Dan gaat het niet over topsport of fanatiek je rek- en strek oefeningen.doen. Maar je lijf in conditie houden door matig intensief en regelmatig bewegen. Ook voor de kleinere dingen als de trap nemen in plaats van de lift, of per fiets je boodschappen halen en de auto laten staan. Het zit in kleine maar essentiële gewoonten. Deze houden je spieren en gewrichten in beweging waardoor ze niet vast gaan zitten of pijnlijk stijf worden. Use it or loose it….dat is wat je moet doen om je bewegingsapparaat op volle sterkte te houden. Op tijd weer je rust nemen in een goede slaaphouding op een goed bed is een ander middel om fit te blijven. Met een lekker waterbed voorkom je ‘s nachts drukpunten op je lijf en slaap je beter. Uitgerust aan de dag beginnen is belangrijk. Voor lichaam en geest.

Rugklachten voorkomen

Wellicht is het een open deur. Maar rugpijn voorkomen bespaart je veel leed en chagrijn. Blijf in beweging en wissel regelmatig van houding. Dat is wat de fysiotherapeut je zal aanraden als je met rugpijn zijn hulp inschakelt. Zelfs bij matige rugpijn wordt beweging beter geacht dan rust en stil zitten. daar wordt ons lijf niet beter van. Niet forceren maar wel aan de gang blijven. Onze manier van leven is meestal niet bevorderend om rugklachten te vermijden. We beweging te weinig en eenzijdig. Zittend op een kantoorstoel je dagen doorbrengen kan vroeg of laat problemen geven. Wees je bewust van je beweegpatroon en weet dat je met kleine aanpassingen al een groot effect kunt bereiken. Tussendoor opstaan, een stukje lopen en een wandelingetje tijdens de lunchpauze zijn geen schokkende veranderingen in je dagelijks leven. Goed te doen en wel met een gezond effect. Zo blijven spieren en gewrichten sterk en in conditie. Onze rug houdt nu eenmaal niet van te lang en te intensief bewegen. Alles met variatie en met mate. Sporten in je vrije tijd is altijd een goed idee. Voor het lichaam, je humeur en bij teamsport ook goed en gezellig voor je sociale leven.

Goede slaaphouding

Als er dan toch nog rugklachten zijn is er de deskundige behandeling van een fysiotherapeut. Maar laat het zover niet komen. Naast goed, gevarieerd en genoeg bewegen overdag, kun je ook ‘s nachts iets goeds doen voor je rug. Een goede slaaphouding is evident. Er moet goede ondersteuning voor je nek, schouders en rug zijn. Een ondersteunend matras is een voorwaarde. In een Waterbedden winkel weten ze alles over de juiste slaaphouding op het juiste matras. meestal is het persoonlijk en maatwerk. Maar altijd moet het matras een beetje meebewegen met je lichaam. Samen met een goed kussen  moet dit zorgen voor een ontspannen slaaphouding. De wervel mag in een iets gebogen s-vorm liggen voor de optimale houding. Een ondersteunend matras doet de rest. Voorkom zo overbelasting van rug structuren die klachten veroorzaken. Het daarmee gepaard gaande instabiliteitsverlies brengt juist de vage lage rugklachten teweeg. Voorkom ellende met een goed bed en voldoende gevarieerd bewegen. Lijkt simpel, maar is dat niet voor iedereen. Als er dan toch nog rugklachten zijn ontstaan is een fysiotherapeut de moeite van een bezoekje waard. Om te behandelen en/of voor goede begeleiding. Ze kunnen persoonlijk advies geven en erger voorkomen. Pijnstillers zijn altijd slechts symptoombestrijding. Dat kan even verlichting geven, maar lossen de problemen niet wezenlijk op.

Investeer in jezelf; koop een goed bed en ga sporten

Een goed bed is niet goedkoop. Maar een haperende gezondheid is alles behalve wenselijk. Investeer erin en het levert je iets op. Een goed bed en een gezonde lifestyle. Het zijn cadeautjes aan jezelf. Ga sporten en neem daar de tijd voor. Kies een sport die bij je past. Ook al is het niet de hipste trend van tegenwoordig. Een sport of activiteit die je graag doet houd je langer vol en schenkt je meer plezier. Het is ontspannend en gezond. Ook wandelen, zwemmen en fietsen lijken je lijf maar matig intensief aan het werk te zetten, maar doen wonderen voor je welzijn. Als het maar frequent en niet al te gemakkelijk, lees licht inspannend, wordt toegepast. De continuïteit van een dagelijks  stevige wandeling die een uur duurt, levert grote gezondheidswinst op. Het kost wat discipline, maar op den duur ga je er aardigheid in krijgen en wordt het misschien wel een vast onderdeel van je dagprogramma. Een mooie route of goed gezelschap, dat kan ook je hond zijn, werken stimulerend. Op den duur deert weer of wind niet meer. Goede regenkleding en wandelschoenen aan en gaan. In elk seizoen. Voor gezondheidswinst op de lange termijn. De moeite waard.