Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie: alleen maar voordelen

spouwmuurisolatie

Als je een modern huis bewoont, sta je er eigenlijk niet zo snel bij stil dat er maar genoeg huizen zijn die maar amper geïsoleerd zijn: spouwmuurisolatie en andere isolatietechnieken zijn tegenwoordig immers standaard van toepassing. Aangezien de opwarming van de aard een serieuze bedreiging vormt voor onze toekomst, zijn aannemers en bouwbedrijven verplicht om deugdelijke isolatie in hun pakket op te nemen. Een oud huis heeft heel veel charme en het wordt steeds populairder om een jarendertigwoning of wellicht een nog ouder huis te kopen waarin de originele elementen behouden zijn gebleven, maar wees je er wel van bewust dat de kans groot is dat er op het gebied van isolatiewerken heel wat schort.

Ben je één van de gelukkigen die een karakteristiek pandje op zijn naam heeft laten schrijven, ga dan meteen even op onderzoek uit. Allereerst: is de woning voorzien van spouwmuren? Kijk bij de voor- of achterdeur of de dikte van de muur 25 centimeter of meer bedraagt. Bel vervolgens een erkend bedrijf – zoals Isolatiewerken JK – om een controle uit te voeren op aanwezige isolatie en – indien nodig – te komen verbeteren.

 

Dikverdieners van energiemaatschappijen

Is je woning op en top in orde wat isolatiewerken betreft, dan mag je in je handjes wrijven. De energiemaatschappij wat minder, want voor hen ben je niet zo’n lucratief project. De warmte zal namelijk niet meer door alle gaten en kieren ontsnappen en de thermostaat kan een paar graden lager. Als ze je huis zouden komen filmen met een infraroodcamera, dan zullen er alleen koude kleuren zichtbaar zijn. Je kunt je huis aangenaam warm houden met minder stookkosten. Klinkt dat niet aantrekkelijk?

Muisstil

Bedenk: als jij kunt horen wat de buren te vertellen hebben, dan geldt dit ook omgekeerd. Wanneer je een erkend bedrijf als Isolatiewerken JK inhuurt, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Dankzij de supergoede geluiddempende eigenschappen van de isolatiematerialen, kun je voortaan hardop tegen elkaar zeggen dat je de nieuwe auto die sinds gisteren bij de buren op de oprit pronkt eigenlijk foeilelijk vindt…

In vuur en vlam

Je moet er niet aan denken dat er brand in je huis uitbreekt. Binnen een mum van tijd kan een vlammetje uitgroeien tot een flinke vuurzee die heel je hebben en houden verzwelgt. Dan is het een fijn idee om je verzekerd te weten van brandwerende elementen in je woning. Vlamvertragende deuren hebben inmiddels hun naam gevestigd, maar wist je dat isolatiematerialen ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan de brandveiligheid?

Waardeoordeel

Minstens zo belangrijk als bovengenoemde feiten: je huis wordt meer waard als het goed geïsoleerd is. Over een aantal jaren, wanneer je open huis houdt en potentiële kopers onder het genot van een stukje appeltaart je lage energierekeningen en de factuur van Isolatiewerken JK laat zien, zal je in je nopjes zijn dat je destijds de beslissing hebt genomen om je huis te laten isoleren.